Stapani pe nimic

In Romania de astazi romanul a ajuns sa fie stapan pe nimic. Ne vindem cu usurinta resursele minerale, peisajul, institutiile comuniste si necomuniste, gandurile, gesturile, vorbele. Nu mai avem notiunea de patrie, mai bine zis imbratisam cu multa ardoare zicala „culta” : „Patria este acolo unde te simti cel mai bine”, ne vindem conceptul de parinti, familie, sentimente. Multi dintre noi prefera sa fie niste robotei ambulanti, intorsi cu cheia de societatea mercantila. Putere, bani, faima, solitudine  vs. moralitate, principii, emotii, unitate.

Ne lasam manipulati din toate partile, din ce in ce mai umili, mai incovoiati de angoasele zilei de maine, cu sufletele bombate de amenintari, insulte si priviri induiosator de ironice. Politrucii viseaza cu ochii deschisi legi din ce in ce mai mestesugite, coduri ale muncii care sa distruga ultimul dram de revolta a individului. Intr-o societate democratica nu mai avem dreptul nici sa ne strigam nemultumirile ca suntem amenintati cu desfacerea contractului de munca la orice ora din zi si din noapte. Cum de s-a ajuns la asa ceva? Exista o singura persoana vinovata, mai multe sau pur si simplu firea noastra prea intelegatoare, prea galesa de roman?

Este comod sa te ascunzi in spatele ideologiilor, a firii poetice de roman in loc sa iti alegi oameni destoinici care sa caute si sa gaseasca solutii pentru redresarea morala, economica si financiara a Romaniei. De ce ne este atat de teama?

Puterea se afla in fiecare dintre noi si daca am fi constienti de asta, „ne-am uni in cuget si-n simtire”si ne-am recapata drepturile in propria tara: dreptul de a trai civilizat, decent, de a ne bucura de ziua de maine, de familie, de prieteni si de faptul ca suntem oameni pe acest pamant. Daca  nu vom ajunge la constiinta de sine, daca nu ne vom scutura de interese meschine, de orgolii si egoism, vom asista neputinciosi cum Titanicul sperantelor noastre de mai bine de douazeci de ani se va scufunda in oceanul datoriilor financiare si morale pe care un infinit de generatii nu le va mai putea plati.

Suntem sclavi in Romania sau suntem liberi? Depinde de fiecare dintre noi daca vom fi stapani pe totul sau pe nimic in aceasta tara.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s